8 Φεβ 2015

Βλάχικος Γάμος Δαφνίου: "Μισός αιώνας Παράδοσης, Μισός αιώνας Πολιτισμού"

Στο ιστορικό Δαφνί , στο χωριό που συνεχίζει την πολιτιστική του ανάπτυξη παρ’ όλη την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας ,διοργανώνεται για μία ακόμη φορά ο πατροπαράδοτος «Βλάχικος Γάμος».
Ο Βλάχικος Γάμος Δαφνίου συμπληρώνει φέτος τα 50 χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Λακωνίας… Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς τους προγόνους μας, τους ομογενείς μας αλλά και κάθε ανώνυμο , οπού βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του στην αναβάθμιση και διατήρηση αυτού του θεσμού , και το παρέδωσαν στα εγγόνια και τα δισέγγονα τους, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος , η νεολαία του χωριού σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, φροντίζει να παρουσιάζει τον Βλάχικο Γάμο με τον τρόπο που του αξίζει.
Από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τον Βλάχικο Γάμο την Καθαρά Δευτέρα. Ο Βλάχικος Γάμος του Δαφνίου αποτελεί τον ιστορικότερο και παλαιότερο Βλάχικο Γάμο στην Πελοπόννησο και μέσα από όλη την υπόθεσή του τον καθιστά ως την πιο παραδοσιακή αποκριάτικη εκδήλωση της Λακωνίας.
Ο Βλάχικος Γάμος ξεκινά με καρναβαλική παρέλαση όπου μέσα απ'αυτήν καταφέρνει και σατιρίζει τα διάφορα θέματα που απασχολούν ,σήμερα, την κοινωνία μας . Ύστερα, περνούν τα λεγόμενα «παραδοσιακά», όπου περιλαμβάνουν έθιμα και σκηνές από την καθημερινή ζωή των βιοπαλαιστών Δαφνιωτών. Μερικά από αυτά είναι: η «αρκούδα» , οι «μπεκρήδες», τα «βόδια» ,τα «γαϊδουράκια», οι «λούστροι», η «λατέρνα» και ουσιαστικά έχουν τις ρίζες τους σε έθιμα και γενικότερα στον τρόπο ζωής της Ελλάδας του 20ου αιώνα... Έπειτα, ακολουθεί η περιφορά της «προίκας» της νύφης με συνοδεία των συγγενών της και την ίδια. Κατά τον Βλάχικο Γάμο , την νύφη υποδύεται πάντοτε άνδρας και μέσα από έξυπνους διαλόγους και λογοπαίγνια ,μας ψυχαγωγεί , σατιρίζει τα προβλήματα της εποχής και συνάμα προσπαθεί να μας μεταφέρει στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα. Το γλέντι συνεχίζεται στα διάφορα μαγαζιά του χωριού όπου η διασκέδαση κρατά έως τις πρώτες πρωινές ώρες.


Ο Δήμος Ευρώτα , το Τοπικό Συμβούλιο και οι Σύλλογοι του Δαφνίου σε μια άψογη συνεργασία θα προσπαθήσουν και φέτος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των Λακώνων , όσο και των τουριστών που θα επισκεφθούν την περιοχή το τριήμερο της Αποκριάς .

Ο Βλάχικος Γάμος του Δαφνίου είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Πελοπόννησο καθώς πέρα από το μισό αιώνα "ζωής" του, το μεράκι της νεολαίας όπου συμμετέχει και όλο το κλίμα που επικρατεί στην προετοιμασία του το καθιστούν ως κάτι το ξεχωριστό.


Πόσο διαχρονικός και πόσο αυθόρμητος είναι τελικά ο Βλάχικος Γάμος μας.
Γιατί ο Βλάχικος Γάμος του Δαφνίου δεν είναι δικός μας αλλά κάθε Λάκωνα και είναι χρέος 
καθενός από εμάς να το διατηρήσουμε και να τον παραδώσουμε ανόθευτο στις επόμενες γενιές!


Έτσι, λοιπόν σας προσκαλούμε και εμείς στον 50ο Βλάχικο Γάμο Δαφνίου 
την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου και ώρα 16:30.


Μισός αιώνας Παράδοσης! Μισός αιώνας Ιστορίας! Μισός αιώνας Πολιτισμού!




Αφιέρωμα για το Βλάχικο Γάμο Δαφνίου:





Αναμένουμε τους φορείς του χωριού να ανακοινώσουν το Αποκριάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεών τους και εμείς με τη σειρά μας θα το δημοσιεύσουμε εγκαίρως στο blog μας.



Η συγγραφική ομάδα.