2 Μαρ 2017

1ο Επιστημονικό Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών

ΔιοργάνωσηΠολιτιστικός Σύλλογος Φιλοπρόοδων Δαφνιωτών «Άγιος Γεώργιος»
Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. 

Εισηγητής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΣ 
Πανεπιστημιακός Διδάσκων, ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Θεματολογία: 
Διδασκαλία Χορών: Θεσσαλίας - Πίνδου - Ηπείρου.
Χορευτικές δομές και σχέσεις με τους χορούς της Πελοποννήσου. 
Διδακτική - Μεθοδολογία - Ρυθμολογία - Μετρική - Χορευτικοί δρόμοι. Ανάλυση όλα στη πράξη! 
Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου θα συνοδεύεται διδακτικά με ζωντανή ορχήστρα.

Στο σεμινάριο καλούνται: Καθηγητές χορών - Καθηγητές Φ.Α. - Χοροδιδάσκαλοι - Χορευτές - Μουσικοί - Παιδαγωγοί - Λαογράφοι - Υπεύθυνοι Χορευτικών Ομίλων - Φίλοι του λαϊκού πολιτισμού και των παραδοσιακών χορών.



Θα δοθεί φάκελος με ΒΑΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ σε όλους τους συμμετέχοντες.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


ΣΑΒΒΑΤΟ: 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 

12.30 - 13.00 Προσέλευση συμμετεχόντων εγγραφές. 
13.00 - 13.15 Καλωσόρισμα - Προσφωνήσεις - Χαιρετισμοί. 

Α' Συνεδρία σεμιναρίου. 
13.15 - 14.45 Δύο διδακτικές ώρες. 
14.45 - 15.00 Διάλειμμα 15 λεπτών 'καφές-εδέσματα'
15.00 - 16.30 Δύο διδακτικές ώρες. 

16.30 - 17.30 Διάλειμμα. Προσωπικός χρόνος 'φαγητό-ξεκούραση'

Β' Συνεδρία σεμιναρίου
17.30 - 19.45 Τρεις διδακτικές ώρες με διάλειμμα 15 λεπτών 'καφές-εδέσματα'

19.45 - 21.00 Προσωπικός χρόνος. Προετοιμασία για το βραδινό γλέντι.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ. 
21.00 - ..... Παραδοσιακό γλέντι με τον Παναγιώτη Λάλεζα στο κέντρο Leonidas Palace και τους συνεργάτες του μουσικούς. Κλαρίνο: Χρίστος Κιτσόπουλος - Βιολί: Στέφανος Γεωργίου - Λαούτο: Κώστας Σαρακατσάνος - Κρουστά: Αποστόλης Μαυραντζάς - Τραγούδι: Γιάννης Δήμας. 
Η συμμετοχή στο γλέντι είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντες και μη συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

ΚΥΡΙΑΚΗ: 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 

Γ' Συνεδρία σεμιναρίου. 
11.00 - 13.30 Τρεις διδακτικές ώρες με διάλειμμα 15 λεπτών 'καφές-εδέσματα'

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το συνολικό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 12 διδακτικών ωρών για πράξη και θεωρία. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις, διευκρινήσεις, επαναλήψεις. 

Πληροφορίες Τηλ.: 6944924112 - 6972278824 - 6946303410 - 6948537158

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗ 
Ο Γιάννης Δήμας είναι Πανεπιστημιακός Διδάσκων και ανήκει στο μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τ.Ε.Φ.Α.Α. της Σχολής Επιστήμης Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στην πόλη των Τρικάλων. 
Από το 1994 έως σήμερα διδάσκει τα μαθήματα: «Η διδακτική των Ελληνικών παραδοσιακών χορών και Χορολογία Ελληνισμού». Είναι υπεύθυνος για την ειδίκευση των φοιτητών στα παραπάνω αντικείμενα από το 1998 έως σήμερα. Έχουν αποφοιτήσει υπό την καθοδήγηση του δεκαεννέα σειρές πτυχιούχων Παιδαγωγών-Χοροδιδασκάλων του ελληνικού χορού. 
Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολείται επιστημονικά-ερευνητικά με το χορολογικό φαινόμενο του ελληνισμού, ιστορικο-πολιτισμικά. 
Το 1984 αποφοίτησε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α του καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου πήρε το πτυχίο του καθηγητή Φ.Α. στην ειδικότητα Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί με τον βαθμό άριστα δέκα (10). 
Έχει παρουσιάσει αξιόλογο ερευνητικό έργο με επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Διδάσκει ετησίως σε 8 έως 12 επιστημονικά σεμινάρια το αντικείμενο των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, κυρίαρχα εκτός Ελλάδας. Μέχρι σήμερα καταγράφονται στο ενεργητικό του πάνω από 210 διδακτικές συνεδρίες πράξης και θεωρίας σε: πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς πολιτισμού, χοροδιδασκάλους, συλλόγους-κοινότητες ομογενών, όπως και σε Ακαδημίες διεθνών σχολών χορού, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αφρική και Αυστραλία. 
Έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος με την κρατική Τηλεόραση ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, όπως και με την ιδιωτική τηλεόραση, σε ειδικά θέματα, ντοκιμαντέρ και λαογραφικές εκπομπές. 
Διατέλεσε πρόεδρος, μέλος του Δ.Σ. και επιστημονικός σύμβουλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων την περίοδο 1994-2001. Η (Π.Ο.Π.Σ.Β.) απαριθμεί σήμερα 112 πολιτιστικούς Συλλόγους μέλη. 
Χρημάτισε πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας 'Ασπροπο-τάμου' την περίοδο 1994-1997. 
Είναι ιδρυτής και διευθυντής της Ακαδημίας Παραδοσιακών Χορών Ελληνισμού «ΛΕΒΕΝΤΙΑ Ἐν Χορῷ» στην πόλη των Τρικάλων, από το 1999 έως και σήμερα. 
Είναι επιστημονικός σύμβουλος και χοροδιδάσκαλος των ομάδων λαϊκού πολιτισμού-χορού του Δήμου Καλαμπάκας (και ιδρυτής του Χορευτικού Ομίλου ''ΜΕΤΕΩΡΑ'') από το 1987 έως και σήμερα για 30 συναπτά έτη.
Είναι επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου.
Βραβεύθηκε από φορείς και από σημαντικά πρόσωπα για το αξιόλογο έργο του, και την προσφορά του στον πολιτισμό του ελληνισμού: 
- Κωνσταντινούπολη 26.10.2002 ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον επιβράβευσε δωρίζοντας του την προσωπική πατριαρχική ράβδο, για το σπουδαίο 'Θεάρεστο' έργο του. 
- Toronto Canada 22.05.2002. από τον Jim Karigianis Member of parliament Scarborough-Agincourt, για την σημαντική του προσφορά στη νεολαία της ομογένειας του Καναδά.
- Καλαμπάκα 18.06.2002 από τον Δήμο Καλαμπάκας, για το πολυετές και αξιόλογο έργο του.
- Καστοριά 04.05.2003 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, για την εθνική του προσφορά στην Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη.
- Τρίκαλα 26.12.2003 από την Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας 'Ασπροποτάμου' για την αξιόλογη συνεισφορά του ως Πρόεδρος της ΦΙ.Α.Τ.Α.
- Τρίκαλα 22.11.2005 από τον Δήμο Τρικάλων για την συμβουλή του στην καταγραφή και έκδοση 4 CD της τοπικής μουσικοχορευτικής παράδοσης των Τρικάλων.
- Melbourne Australia 03.12.2008 από την Ποντιακή κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην διατήρηση της Ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας των νέων της Αυστραλίας. 
- Τρίκαλα 21.05.2015 από τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την εικοσάχρονη διδακτική του προσφορά από την ίδρυση του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στα Τρίκαλα, το ακαδημαϊκό έτος 1994-95.
Τα έτη 2011 και 2012 έλαβε μέρος στο 35ο και 36ο F.D.F. (Folks Dance Festival) διαγωνιστικό φεστιβάλ χορού μεταξύ 287 χορευτικών ομάδων, ως τεχνικός υπεύθυνος (Dance Manager) δύο χορευτικών ομάδων της Passadena Los Angeles, όπου κατέκτησε μαζί τους δύο χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια, σε παναμερικανικό επίπεδο. 
Το έτος 1987 στο 1ο Διεθνές συνέδριο χορού παρουσίασε την πρώτη του επιστημονική ανακοίνωση όπου απέδειξε την αναγκαιότητα της διδασκαλίας του Ελληνικού παραδοσιακού χορού ως ξεχωριστή διδακτική ώρα στην Δημοτικό σχολείο, από νέους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που μέχρι τότε δεν υπήρχαν ως διδακτικό προσωπικό στην Α/θμια εκπαίδευση. Η θεματολογία της συγκεκριμένης ανακοίνωσης συνετέλεσε καθοριστικά στο να θεσμοθετηθεί το μάθημα των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, ως νέα ξεχωριστή διδακτική ώρα στο εβδομαδιαία πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου (με στόχο την επίτευξη της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας στους μικρούς μαθητές), δια μέσου της δημόσιας ελληνικής παιδείας. 
Το έτος 2006 έχει συγγράψει με τη συνεργασία άλλων τριών πανεπιστημιακών δασκάλων δύο βιβλία για τη Φυσική αγωγή (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χορού) για το δημοτικό σχολείο, υπό την εποπτεία Υπουργείου Παιδείας και του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Τα δύο αυτά βιβλία (ένα για το μαθητή και ένα για το δάσκαλο) εισήχθηκαν για πρώτη φορά στην Ελληνική εκπαίδευση το 2006 και διδάσκονται μέχρι σήμερα σε όλα τα Ελληνικά σχολεία, εντός και εκτός Ελλάδας. 
Ο Γιάννης Δήμας ως πανεπιστημιακός δάσκαλος τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρουσιάσει αξιόλογο ερευνητικό-επιστημονικό έργο τεκμηριωμένο στον τομέα της Διδακτικής του Χορού, ιδίως στα αντικείμενα: Ρυθμολογία - Ανάλυση - Μετρική - Χορευτικοί δρόμοι. 
Είναι ο πρώτος παιδαγωγός-δάσκαλος χορού που εισήγαγε τους όρους "Χορευτικός δρόμος και Μικροδεκάδα χορευτικού χρόνου" στην μεθοδολογία της διδακτικής, αποδεικνύοντας το επιστημονικά, θεωρητικά και πρακτικά. 
Η αγάπη και το μεράκι του για το χορό εκφράζεται ταυτόχρονα και με την ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών. Τραγουδά, παίζει ντέφι, ερμηνεύοντας αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της κεντρικής στεριανής Ελλάδας. 
Κατάγεται από την Τζούρτσα Ασπροποτάμου Τρικάλων. Είναι παντρεμένος με την Δάφνη Ιακωβάκη Καθηγήτρια Φ.Α.-Παιδαγωγός Ελληνικού χορού, έχουν δύο κόρες και ζούνε στην πόλη των Τρικάλων.