Ο προπονητής του Α.Ο.Δαφνίου καλέστηκε να απαντήσει σε
μερικές ερωτήσεις από την Συγγραφική Ομάδα του dafniolakonias.blogspot.gr
σχετικά με την προσωπική του καριέρα ως προπονητής αλλά και την πορεία της
Ομάδος στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο , για την φετινή χρονιά , σεζόν 2014-2015. Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε που με
μεγάλη του χαρά ανταποκρίθηκε και που εδώ και τόσα χρόνια είναι δίπλα στην
Ομάδα αλλά και σε μας.
Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής:
1. Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία για τη νέα σεζόν και θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια σχετικά με την προετοιμασία της Ομάδος.
- Σας ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία για τη νέα σεζόν 2014-2015 σε σχέση με τις προηγούμενες προετοιμασίες των τελευταίων 7 ετών ήταν πιο ολιγοήμερη δηλαδή λιγότερες προπονήσεις ,όχι μεγάλη έμφαση στην Βασική αντοχή και γενικότερα στην φυσική κατάσταση .Ομως ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος στην τακτική .
2. Στην προετοιμασία ,δηλαδή , δουλέψατε σε θέματα τακτικής και φυσικής κατάστασης.Εσείς ποια αγωνιστική φιλοσοφία και τακτική προσπαθείτε να περάσετε στην Ομάδα?
- Η αγωνιστική φιλοσοφία και τακτική που προσπαθώ να περάσω στην ομάδα είναι πρώτα και κύρια η όσο το δυνατόν καλύτερη βελτίωση της Αμυντικής συμπεριφοράς , ο έλεγχος του κέντρου και βέβαια η βελτίωση της επιθετικής συμπεριφοράς με ποιοτική κατοχή της μπάλας για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο παιχνίδι.
3. Απ'ότι είδαμε η ομάδα στα φιλικά και στους αγώνες κυπέλλου έδειξε αγωνιστικότητα , χαρακτήρα και πάθος. Θα στηρίζεται και σε αυτά τα χαρακτηριστικά η ομάδα?
-Είναι ευχής έργο για κάθε ομάδα να βγάζει στο γήπεδο "αγωνιστικότητα" και "πάθος" για νίκη. Αυτό όμως πρέπει η ομάδα μας να το αποδεικνύουμε σε κάθε αγωνιστική. Το πιο σημαντικό από όλα σε μια Ομάδα έστω ακόμα και ερασιτεχνική όπως είναι ο Α.Ο.Δαφνίου, για να λειτουργήσει ομαλά και σωστά,είναι η "Αγωνιστική Πειθαρχεία". Σε κάθε Αγωνιστική οφείλουμε να λειτουργούμε ως ομάδα.
Να κατανοήσουμε όλοι διοίκηση , προπονητής και ποδοσφαιριστές πως όλοι μαζί νικάμε και όλοι μαζί χάνουμε, πως λάθη κάνουμε όλοι και τα περισσότερα τα κάνει ο προπονητής.
4. Φέτος η Ομάδα έχει προχωρήσει σε νέα μεταγραφικά αποκτήματα . Τι άποψη έχετε σχετικά με τους νέους παίκτες? Θα βοηθήσουν την ομάδα?
- Ο Α.Ο.Δαφνίου στηρίζεται σε ποδοσφαιριστές από το χωριό και μάλιστα σε νεαρούς ηλικίας 15,16,17 χρονών κυρίως. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μακράν η ομάδα με το μικρότερο Μ.Ο. ηλικίας στην Λακωνία και μία από τις ελάχιστες που στηρίζονται στα παιδιά του χωριού τους. Φέτος αποκτήθηκαν 4 ποδοσφαιριστές , δύο έμπειροι όπως ο Γιώργος Χριστοφυλάκης και ο Νίκος Γιαννόπουλος που θα βοηθήσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδος και δύο νεαροί ο Νίκος Σκρέκας και ο Γιάννης Θηβαίος που δένουν άψογα με το σύνολο της ομάδας μας και θα βοηθήσουν και αυτοί όσο χρειαστεί να παίξουν.
5. Βλέπουμε το ρόστερ της ομάδος αποτελείτε (όπως αναφέρατε και πρίν) από νεαρούς παίκτες σε ηλικία και οι περισσότεροι απ'αυτούς προέρχονται από την παιδική ομάδα του Α.Ο.Δ.
Πείτε μας :
i) αν οι νεαροί παίκτες της ομάδος θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της κατηγορίας.
ii) για τη δουλειά που γίνεται στο παιδικό τμήμα του Α.Ο.Δ.
- Είπα και το ξαναλέω πως η ομάδα του Α.Ο.Δαφνίου αποτελείτε κυρίως από παιδιά του χωριού μας και κυρίως νεαρούς ποδοσφαιριστές ηλικίας 15,16 και 17 χρονών. Τα παιδιά που αγωνίζονται στον Α.Ο.Δ , οι νεαροί δηλαδή παίκτες προέρχονται όλοι από τα τμήματα υποδομής της Ομάδος μας, από την παιδική ομάδα του Α.Ο.Δαφνίου που επιβλέπω ο ίδιος 8 χρόνια τώρα και εδώ θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση που με εμπιστεύεται τόσα χρόνια και βεβαίως τους γονείς των παιδιών που τα στέλνουν στις προπονήσεις και στους Αγώνες μας. Δεν λέω ότι τα κάνω όλα τέλεια σίγουρα και εγώ ως προπονητής έχω αδυναμίες και λάθη , όμως ένα είναι σίγουρο, ότι τις ελάχιστες γνώσεις που έχω αποκτήσει τόσα χρόνια μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες τις δίνω ακέραια στα παιδιά.Σίγουρα οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα ανταποκριθούν στις δυσκολίες της κατηγορίας διότι αγωνίζονται μαζί πολύ καιρό και έχουν αποκτήσει ομοιογένεια και σύνολο δυνατό που να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες κάθε αγωνιστικής.
Όσον αφορά το παιδικό τμήμα της ομάδας μας , να σας πώ ότι και φέτος για 8η χρονιά κατεβάζει ομάδα στο παιδικό πρωτάθλημα Λακωνίας με την συμμετοχή 13 νεαρών ποδοσφαιριστών ηλικίας 10-12 χρονών. Συμμετέχουμε σε έναν δυνατό όμιλο με ομάδες με παράδοση και υποδομή όπως οι :
Α.Ε.Σπάρτης , ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ,ο ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ, ΑΜΙΛΛΑ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΟΥ και στόχος μας είναι η συμμετοχή και η εμπειρία μέσα από τις Αγωνιστικές του Πρωταθλήματος.
6.Ποια η σχέση σας με τη διοίκηση . Σας παρέχει την αναμενόμενη βοήθεια που απαιτείτε για τη λειτουργεία της ομάδος?
- Η σχέση μου με τη διοίκηση είναι άψογη και την ευχαριστώ που με εμπιστεύεται να προπονώ και να καθοδηγώ την ομάδα τόσα χρόνια τώρα. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει καμία οικονομική βοήθεια της πολιτείας. Τα λειτουργικά έξοδα της ομάδας δεν είναι λίγα. Να γνωρίζεται ότι σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας μας χρειάζονται 150 ευρώ για διαιτησία και Ιατρό Αγώνος . Στην οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας είναι δύσκολο να βρεθούν χρήματα, οπότε οι διοικούντες πολλές φορές βάζουν και από το υστέρημά τους.
7. Στις 26 Νοεμβρίου έχουμε "Ραντεβού με την Ιστορία". Ο Α.Ο.Δαφνίου θα αγωνιστεί για μία ακόμη φορά στους 8' του Κυπέλλου Λακωνίας και ευχόμαστε όλοι να πάρει την πρόκριση στους 4' (Ημιτελικά) για πρώτη του φορά. Τι έχετε να πείτε για τη μέχρι πρότινος πορεία της ομάδας? Πως βλέπετε τη συνέχεια της πορείας μας?
- Ο Α.Ο.Δαφνίου έχει καταφέρει να ξαναγωνιστεί στους "8" του Κυπέλλου άλλες δύο φορές , την περίοδο 1999-2000 όπου αποκλειστήκαμε από το Κάστρο Μονεμβάσιας ,προπονητής ήμουν εγώ και την περίοδο 2006-2007 όπου ηττηθήκαμε 4-1 από την Ένωση Περιστερίου-Φιλισίου όπου και πάλι προπονητής ήμουν εγώ. Ακόμα , να θυμίσουμε πως ο Α.Ο.Δαφνίου έχει καταφέρει να προκριθεί στους 4' του Κυπέλλου την περίοδο, 1983-84 όπου ηττήθηκε με σκορ 2-4 από τον Α.Ο.Σπάρτης.
Για μας αποτελεί τεράστια επιτυχία που κατορθώσαμε να φτάσουμε έως τα προημιτελικά . Στις 26 Νοεμβρίου με αντίπαλο τον Αγ.Βασίλη Γυθείου θα τα δώσουμε όλα για την νίκη-πρόκριση και αν τα καταφέρουμε , "Γράφουμε Ιστορία".
8. Coach , ύστερα από τόσα χρόνια θητείας σε διαφορετικές ομάδες στο Λακωνικό ποδόσφαιρο, τι έχετε να μας πείτε για την πορεία και εξέλιξή του?
- Το Λακωνικό Ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία έχει κάνει σταθερά βήματα προόδου.
Ποιά είναι αυτά?
Καταρχήν , μεγάλη κατάκτηση είναι ο Γιατρός Αγώνα, όπου σε κάθε αγωνιστική όλων των πρωταθλημάτων υπάρχει υποχρεωτικά. Ακόμα, όλοι οι Αγώνες Α' Κατηγορίας , Α1' Κατηγορίας , αλλά και τα πρωταθλήματα Νέων και Παίδων διεξάγονται σε γήπεδα με φυσικό ή συνθετικό χλοοτάπητα. Ακόμα και στην Β' Κατηγορία ελάχιστα γήπεδα δεν έχουν χλοοτάπητα. Η πλειονότητα των ομαδών του Λακωνικού ποδοσφαίρου διαθέτουν προπονητές διπλωματούχους με πτυχίο UEFA B , όλα αυτά είναι θετικά και βοηθούν το ποδόσφαιρο να εξελιχτεί. Βέβαια χρειάζεται πολλά περισσότερα στην πράξη , να γίνουν για να εξελιχθεί περισσότερο το Λακωνικό ποδόσφαιρο και να αποκτήσει περισσότερη ποιότητα.
Το σημαντικότερο , βέβαια , απ'όλα είναι πως από τις "μεγάλες " ομάδες της Λακωνίας ,(Α.Ε.Σπάρτης, Ολυμπιακός Γυθείου , ΜΟΛΑΙΚΟΣ κ.λπ.), έως και τις ομάδες της Β' Κατηγορίας πρέπει να απαρτίζονται από νεαρούς ποδοσφαιριστές, διότι ας μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι για τα παιδιά και η εξέλιξη γίνεται μόνο από νεαρούς ποδοσφαιριστές.Αρκεί , βέβαια, να βρεθεί τρόπος ώστε οι νέοι να μπορούν να προπονούνται περισσότερες ώρες στο γήπεδο μιας και ξέρουμε πόσο φορτωμένα είναι , καθημερινά , εκτός από το σχολείο και με τα φροντιστήρια και πολύ δύσκολα βρίσκουν το χρόνο για να προπονηθούν εβδομαδιαίος. Προτίμησή μου , να αυξηθεί κατά μία ώρα το μάθημα της Γυμναστικής στο Λύκειο.