6 Απρ 2014

"Δαφνί , ένα κεφαλοχώρι της Λακωνίας..."

Το Δαφνίο ή Δαφνί είναι χωριό της Λακωνίας με πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 969 κατοίκους.Οι κάτοικοι του προέρχονται απο το ιστορικό
Λυκοβουνό,το οποίο πλέον εχει κηρυχθεί μεσαιωνικός οικισμός απο την αρχαιολογία. 
Το Δαφνί βρίσκεται σε υψόμετρο των 302 μ. και είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι της Λακωνίας γνωστό για τα αγροτικά του προιόντα και ιδιαίτερα για το Κρασί του. Το Δαφνί είναι σε ιδανική τοποθεσία αφού απέχει 20 χμ από την Σπάρτη και 20 χμ από τη θάλασσα.
Στο Δαφνί βρίσκεται και το "Σπήλαιο της Γιώργαινας" το οποίο δυστυχώς δεν έχει αξιοπιοιθεί και δεν είναι προσβάσιμο.
Ακόμα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τις Βυζαντινές μας Εκκλησίες, το ιστορικό Λυκοβουνό , που ακόμα στέκει αγέρωχο και μόνο απέναντι απο τον Ταύγετο, τον "Παλιόπυργο",  τον "Πύργο του Ταμπάκη" και τα συντρίμμια του "Δαφνιώτικου Πύργου" στον οποίο έγινε η μεγάλη πολιορκεία του Ζαχαριά του Μπαρμπιτσιώτη . Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται ο καθιερωμένος Βλάχικος Γάμος έμπνευση, οργάνωση και παρουσίαση από τον Σταύρο Λ. Μυλωνάκο, άλλοτε Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαφνίου.Ο "Βλάχικος Γάμος" του Δαφνίου είναι ο πιο παλιός και ο πιο ξακουστός στην Πελοπόννησο και θεωρείτε και ένας απο τους καλύτερους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακόμα, στο Δαφνί γίνεται η καθιερωμένη,πλέον, Γιορτή Κρασιού.
Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν οτι η λέξη Δαφνί προήλθε απο τη λέξη Αφίδναι κατά παραφθορά,άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι προήλθε απο τις πολλές δάφνες που υπήρχαν στην περιοχή του Παλαιού Δαφνίου.
Πάντως η ονομασία του χωριού έχει ιστορικοί προέλευση,κατά την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών προς την Κοινότητα Δαφνίου.
Στην τ. Κοινότητα Δαφνίου ανήκει και ο συνοικισμός Πυρί με την γόνιμη περιοχή του, τις ιδιοκτησίες των Μαυρομιχαλαίων, την ιστορία τους και τους θρύλους με τις λαϊκές διηγήσεις για τη ζωή τους. Το Δαφνί με το Λυκοβουνό και το Πυρί πρόσφεραν πολλά κατά τη διάρκεια του αγώνα το 1821. Οι Δαφνιώτες διακρίθηκαν σε πολλές μάχες και ιδιαίτερα στον Πολυάραβο με ονομαστούς οπλαρχηγούς και πολεμιστές. Στους νικηφόρους πολέμους του 1912-13 ήλθαν από την Αμερική 50 εθελοντές Δαφνιώτες που πολέμησαν ηρωϊκά. Στη Μικρασιατική εκστρατεία έπεσαν πολεμώντας 17 Δαφνιώτες και στον πόλεμο του 1940 οκτώ διαλεχτά παληκάρια. Γενικά το Δαφνί στη μακρά ιστορική διαδρομή του πρόσφερε ό,τι καλύτερο για την αθάνατη Ελλάδα.
Σήμερα οι κάτοικοι ξεπερνούν τους 900 και με την εργατικότητά τους παράγουν μεγάλες ποσότητες εκλεκτού λαδιού και του γνωστού για την ποιότητά του Δαφνιώτικου κρασιού. 
Η Κοινότητα Δαφνίου που ιδρύθηκε το 1912 και λειτούργησε το 1914 ,με το γνωστό αποκεντρωτικό νόμο του Μεγάλου Ελευθέριου Βενιζέλου, πραγματοποίησε μεγάλα και θαυμαστά έργα. Ολοι οι Πρόεδροι και τα Κοινοτικά Συμβούλια εργάσθηκαν υποδειγματικά για το καλό του χωριού τους ώστε το Δαφνί να γίνει ονομαστό και σπουδαίο. Το Δαφνί σήμερα σφίζει από ζωή. Το χωριό με την πλούσια ιστορία του, τη χριστιανική του ζωή, τις αρχές και τα ιδανικά του, τον ψυχικό δεσμό των κατοίκων του, τα ειρηνικά του έργα, τα ωραία έθιμα και παραδόσεις του με τα διακριθέντα κατά καιρούς πρόσωπά του θέλει και πρέπει να ξαναγίνει μία ανεξάρτητη Κοινότητα για να συνεχίσει την ιστορία της και την προκοπή της.  Ο Σύλλογος Φιλοπρόοδων Δαφνιωτών ιδρύθηκε το 1929 και με
πολύ όρεξη και διάθεση για δουλειά προσφέρει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων.
  Στο Δαφνί ακόμα λειτουργούν ένα ποδοσφαιρικό Σωματείο ο Α.Ο.Δαφνίου , ένα καλαθοσφαίρισης, ο Α.Σ. Ολυμπιάδα Δαφνίου ,ένα Σκακιστικό Τμήμα, ένα Χορευτικό και ένα Μουσικό Τμήμα.
Αξίζει να αναφέρουμαι ότι και η μουσική παράδοση στο Δαφνί ήταν και είναι σημαντική!
Το Δαφνί έχει βγάλει πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές, 
όπως την Ειρήνη Χριστοφυλλάκη (Τραγουδήστρια), τον Παναγιώτη Νταλιάνη (μουσικός) , τον Πέτρο Κατσούλη (μουσικός) και άλλους πολλούς.
Στο χωριό αυτήν την στιγμή υπάρχει μία παραδοσακή ταβέρνα, τρία καφενεία, τρείς φούρνοι, ένα λογιστικό γραφείο, δύο καφετέριες-πιτσαρίες , ένα Οινοποιείο , ο Αγροτικός Συνεταιρισμός , ένα φαρμακείο με εξαγωγές σε Ελλάδα αλλά και σ'όλο τον κόσμο και μία επιχειρήση πώλησης Λαδιού,με σημαντικές εξαγωγές στο Εξωτερικό. 
"Το Δαφνί της Σπάρτης" παραμένει ακόμα ένα γραφικό κεφαλοχώρι της Λακωνίας και όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο αυτού του τόπου. Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να το επισκεφτείτε κάποτε για να θαυμάσετε όλα αυτα που αναφέραμε πιο πάνω αλλά και για να γνωριστείτε με τους μοναδικούς του ανθρώπους!